Skarphäll

− Skarphäll är Gotlands största handelsområde.

Här finns i stort sett allt från livsmedel till hela hus! Det säger Magnus Lydahl som driver Databyrån på Skarphäll och är engagerad i styrelsen för Skarphälls företagareförening.

I morgon tisdag är det åter dags för kvällsöppet på Skarphäll. Ett arrangemang som brukar locka en stor skara kunder. Skarphäll är dekorerat med marschaller och butikerna har laddat med extraerbjudanden.

Det har under senare tid varit en del uppmärksamhet kring att ett par butiker valt att lämna Skarphäll. Men det kommer hela tiden nya företag till Skarphäll. Både stora och små. Den senaste stora etableringen är Visby Motorcentral som flyttat till den före detta båtfabriken i norra änden av Skarphäll.

Skarphäll är centrum för bilhandeln på Gotland.
Här finns nu mer än ett halvdussin bilaffärer som tillsammans är återförsäljare för ett dussin olika bilmärken och säljer begagnade bilar av ännu fler märken.

En kommande stor etablering på Skarphäll är livsmedelskedjan Lidl som tar över Toyotas fastighet vid årsskiftet då Toyota flyttar till tillfälliga lokaler i avvaktan på nybygget längre norrut på Skarphällsgatan.

Men det finns inte bara affärer på Skarphäll. Här finns frisör och gym, kontor och verkstäder med mera, med mera samt flera olika matställen. Det finns ett hundratal företag på Skarphäll.
Och tvåtusen parkeringsplatser. − Parkeringsplatser som är avgiftsfria året om, framhåller Magnus Lydahl.

Text: Gunnar Öberg