Databyrån 25 år!

Databyrån 25 år!

Att Databyrån på Skarphäll är en butik som säljer och servar datorer torde nog de flesta gotlänningar känna till. Men i lokalerna bakom butiksdisken pågår många olika aktiviteter. Här byggs hemsidor och webbshoppar, här skapas specialprogram för kunder som har särskilda önskemål och här byggs hela datorer för kunder som inte nöjer sig med standardmaskiner.
− Vi bygger det kunderna behöver, förklarar Magnus C Lydahl som startade Databyrån för 25 år sedan. De första åren handlade det enbart om service, programmering och dylikt. 2004 utökades verksamheten med butiken på Skarphäll och webbutiken som funnits sedan 2003 lanseras i en helt ny version nu i dagarna.

I dag sysselsätter verksamheten ett dussin personer. Service av olika slag är fortfarande en stor del av verksamheten och Databyrån är Gotlands enda certifierade Apple Servicecenter
− Har man köpt en produkt hos oss så är det självklart att man kan komma hit och få hjälp både med maskinen och hur den skall hanteras. Vi erbjuder även utbildning, säger Magnus Lydahl.
Företagskunder svarar för mer än hälften av omsättningen, gotländska företag av olika storlekar som ser värdet av att ha tillgång till lokal service.
En speciell nisch är att bygga speldatorer till dataspelsentusiaster som inte nöjer sig med de standarddatorer som finns på marknaden.
− Vi bygger ett hundratal speldatorer om året och nu har vi bildat nätverket Gamer4Gamers med ett tiotal andra butiker runt om i landet. Vi kan pressa priserna på inköp av komponenter genom att köpa tillsammans och har man låtit bygga en dator hos någon av oss så kan man få service hos alla som är med i nätverket.
− Men vi kan inte bara datorer. Vi har kompetens även när det gäller ljud och bild och flera medarbetare är även fotografer.

Text: Gunnar Öberg